Ο Κωνσταντίνος Τσιούφης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1987 με βαθμό “ΑΡΙΣΤΑ” και έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1997  επίσης με βαθμό “ΑΡΙΣΤΑ”. Η μεταπτυχιακή ιατρική του εκπαίδευση στην Καρδιολογία και την Υπέρταση έγινε αρχικά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και αργότερα στο Veterans Affairs Medical Center, Georgetown University, Washington DC, USA.

Στον κλινικό τομέα, οι κύριοι τομείς δραστηριότητας του Δρ. Τσιούφη είναι δύο: η υπερτασική νόσος και η επεμβατική καρδιολογία (PTCA-stent, βαλβιδοπλαστική, εμφύτευση βηματοδότη/απινιδωτή κλπ.)
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του κ. Τσιούφη συμβαδίζουν με τις κλινικές δραστηριότητές του. Στον τομέα της υπέρτασης, η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στη βλάβη της καρδιάς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μικρολευκωματινουρία και νεφρική δυσλειτουργία, την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και της αρτηριακής ακαμψίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της φλεγμονής και ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Τα τελευταία 5 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης έχει αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες επεμβατικές θεραπείες της υπέρτασης και ο ίδιος εμπλέκεται σε μεγάλες κλινικές μελέτες σχετικές με τη νεφρική συμπαθητική απονεύρωση. Στο ίδιο μήκος κύματος, πολλές από τις πρόσφατες δραστηριότητές του σχετίζονται με το καρδιονεφρικό σύνδρομο. Είναι συμπρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου για την Καρδιαγγειακή Νόσο και Νεφρική Δυσλειτουργία, το οποίο οργανώνεται κάθε Ιανουάριο στην Αθήνα από το 2009.
Στον τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας, η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην εκτίμηση της στεφανιαίας εφεδρείας σε διάφορες κλινικές συνθήκες, στην αθηροσκλήρωση των καρωτίδων και την παθοφυσιολογία της ευάλωτης αθηρματικής πλάκας.
Εκτός του ότι κατέχει τη θέση του Προέδρου του ESH, έχει επίσης διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων εθνικών και διεθνών εταιρειών:

  • Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
  • Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας
  • Πρώην πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας “Υπέρταση και Καρδιά”
  • Μέλος του πυρήνα της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας “Υπέρταση και Καρδιά”
  • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Journal of Hypertension και του Hellenic Journal of Cardiology.

Ο Δρ. Τσιούφης είναι κριτής σε περισσότερες από 25 αξιολογήσεις σε ομοτίμα διεθνή περιοδικά (American Journal of Cardiology, Journal of Hypertension, International Journal of Cardiology, American Journal of Hypertension, American Journal of Kidney Diseases , Journal of Human Υπέρταση, Atherosclerosis κλπ.).
Έχει λάβει περισσότερα από 22 βραβεία για την καλύτερη επιστημονική έρευνα σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 23 πολυκεντρικές μελέτες. Έχει προσκληθεί για περισσότερες από 290 διαλέξεις σε Διεθνή και Εθνικά Επιστημονικά Συνέδρια.

Ο Δρ Τσιούφης έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά (1ος συγγραφέας σε 73 εργασίες), που αφορούν κυρίως την υπέρταση, τη αρτηριοσκλήρωση και γενικότερα την καρδιαγγειακή νόσο.