Τα αναψυκτικά, που παγκοσμίως είναι τα πιο δημοφιλή ποτά, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και στην πλειονότητά τους έχουν ως βάση τη ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αντικατασταθεί η ζάχαρη από άλλες γλυκαντικές ουσίες που θεωρούνται πιο ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχουν λιγότερες θερμίδες. Σήμερα, στο πλαίσιο υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής και πρόληψης κυρίως του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, η δημοτικότητα των γλυκαντικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ενας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους των γλυκαντικών είναι η φρουκτόζη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σιρόπι καλαμποκιού και σε άλλα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών και ροφημάτων.

Οταν η φρουκτόζη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως συμβαίνει στα φρούτα και λαχανικά, αυτή μπορεί να μεταβολιστεί εύκολα από το συκώτι. Οταν όμως η ποσότητα φρουκτόζης είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει το συκώτι, όπως στην περίπτωση των αναψυκτικών, η περιττή ποσότητα μετατρέπεται σε λίπος και μέρος αυτών των λιπαρών περνά στο αίμα ανεβάζοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η συστηματική κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περίπου κατά 26%, τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου λόγω καρδιοπάθειας κατά 35% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 16%.

Παρόμοια αποτελέσματα έδωσε και νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό, η οποία εξέτασε τη συσχέτιση των αναψυκτικών χωρίς θερμίδες ή με λίγες θερμίδες και των αναψυκτικών με ζάχαρη με τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Σημειώνεται ότι η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται, σήμερα, η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 40 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα από τη δεκαετή παρακολούθηση περίπου 202.000 ατόμων όπου καταγράφηκαν 9.362 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι κατανάλωναν 2 λίτρα αναψυκτικών διαίτης την εβδομάδα εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%, ενώ και όσοι κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα αναψυκτικών με ζάχαρη είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο μαρμαρυγής. Αντιθέτως η κατανάλωση μη σακχαρούχων χυμών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 8%.

Βάσει των ευρημάτων, ακόμα και η κατανάλωση ενός  μεσαίου μεγέθους αναψυκτικού την ημέρα μπορεί να προσεγγίσει το εβδομαδιαίο όριο για αύξηση του κινδύνου. Συστήνεται να μειωθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί πλήρως η κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών και να αντικατασταθούν με φυσικό χυμό ή απλώς με φυσικό νερό.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα