Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση ενός υγιούς μεταβολισμού, ενισχύουν το νευρικό σύστημα βελτιώνοντας τη νοητική επίδοση και την ψυχολογία, ενώ μειώνουν και την κόπωση και τη σωματική εξάντληση. Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη, νικοτινικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και βοηθά στην παραγωγή ορισμένων ορμονών και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η νιασίνη μέχρι πρότινος συνταγογραφούνταν για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, καθώς θεωρούνταν ότι αυξάνει λίγο τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Συναντάται συχνά στη δυτική διατροφή καθώς εντοπίζεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, αλλά και τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Μάλιστα, εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από 50 ακόμη χώρες προέτρεπαν στον εμπλουτισμό βασικών τροφών με νιασίνη ως μέτρο πρόληψης της διατροφικής ανεπάρκειας. Σήμερα υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, η οποία εξέτασε την επίδρασή της στη μείωση της χοληστερόλης σε περίπου 25.700 άτομα, είχε διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο της τάξεως του 9% για καρδιαγγειακό θάνατο καθώς και με ηπατικά προβλήματα, αιμορραγίες και εκδήλωση διαβήτη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από πιο πρόσφατη έρευνα της κλινικής Cleveland, σύμφωνα με την οποία τα αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας του 4ΡΥ – μιας ουσίας που προέρχεται από τη διάσπαση της νιασίνης που «περισσεύει» στον οργανισμό μας – συσχετίστηκαν με την εκδήλωση καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προκλινικές μελέτες έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος μεταβολίτης μπορεί να πυροδοτήσει και μια αγγειακού τύπου φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση. Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Hazen, συνέκρινε την υπερβολική πρόσληψη νιασίνης με την περίπτωση όπου πολλές βρύσες ρίχνουν νερό σε έναν κουβά. Μόλις ο κουβάς γεμίσει, αρχίζει να ξεχειλίζει, έτσι και το ανθρώπινο σώμα που πρέπει να επεξεργαστεί αυτή την «υπερχείλιση» νιασίνης αναγκάζεται να παράγει άλλους βλαβερούς μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένου του 4PY.

Συνεπώς, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού προκειμένου να αποφεύγονται συμβάντα αντίθετα των προσδοκώμενων.