Το αλάτι αποτελεί παγκοσμίως το πιο δημοφιλές καρύκευμα, και αναπόσπαστο κομμάτι της δυτικής διατροφής καθώς όχι μόνο προσδίδει νοστιμιά στο φαγητό αλλά συμβάλλει και στην καλή συντήρηση τόσο αλμυρών όσο και γλυκών τροφών. Το νάτριο, το κύριο συστατικό του άλατος, είναι απαραίτητο στοιχείο για το ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθά στη βέλτιστη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος και σε συνδυασμό με το χλώριο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας νερού και μετάλλων στο σώμα μας.

Αν και το αλάτι που περιέχεται ενδογενώς σε όλες τις φυτικές και ζωικές τροφές υπερκαλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, συχνά επιπροστίθεται κατά το μαγείρεμά της τροφής επιβαρύνοντας την υγεία. Εχει υπολογιστεί ότι το επιτραπέζιο αλάτι που προστίθεται μετά το σερβίρισμα και όχι κατά το μαγείρεμα αντιστοιχεί στο 6% – 20% της συνολικής πρόσληψης αλατιού. Ερευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με υπέρταση, υπερτροφία της καρδιάς και πρόοδο της αθηροσκλήρωσης.

Πρόσφατη έρευνα εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης αλατιού σε περισσότερα από 465.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια και χωρίς προηγούμενο ιστορικό νεφρικής νόσου. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από το 2006 έως το 2023 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταγράφηκαν πάνω από 22.000 περιστατικά νεφροπάθειας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στα νεφρά, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμα περισσότερο ανάλογα με την συχνότητα χρήσης του αλατιού. Χαρακτηριστικά, όσοι δήλωσαν ότι πρόσθεταν αλάτι «πάντα» είχαν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο νεφροπάθειας, συγκριτικά με όσους πρόσθεταν «συχνά» και «περιστασιακά» οι οποίοι είχαν 7% και 4%, αντίστοιχα, μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και πολλές ιατρικές εταιρείες συστήνουν περιορισμό της πρόσληψης αλατιού σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού τη μέρα, και ακόμη λιγότερο, περίπου 1,5 γρ. για όσους έχουν καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση. Εχει αποδειχθεί ότι η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά 4% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 6%, ενώ αν συνδυαστεί με σωστή διατροφή και φυσική άσκηση μπορεί να δημιουργήσει μια γερή ασπίδα για τον οργανισμό και ιδιαίτερα για την υγεία της καρδιάς και των νεφρών.