Φρούτα και λαχανικά αποτελούν την κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής αλλά και κάθε διατροφής που στόχο έχει την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, εξέχουσα θέση κατέχουν τα παντζάρια λόγω των αντιοξειδωτικών  τους ιδιοτήτων, των βιταμινών και κυρίως των νιτρικών αλάτων που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση.

Το συγκεκριμένο βολβοειδές λαχανικό με το χαρακτηριστικό του χρώμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αναγνωριστεί ως υπερτροφή (superfood) χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και των  ιδιαίτερων επιδράσεών του στο αγγειακό σύστημα. Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στα παντζάρια μόλις μεταβολιστούν στο αίμα και στους ιστούς του σώματος μετατρέπονται σέ ένα ευεργετικό μόριο, το μονοξείδιο του αζώτου το οποίο προκαλεί  διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία συμβάλλοντας στην αύξηση της αιματικής ροής και στην τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο, και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η ισορροπία στην παραγωγή και κατανάλωση του μονοξείδιου του αζώτου  είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των αρτηριών και για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα κανονικά επίπεδα. Ενδεικτικό της σημασίας του μονοξειδίου του αζώτου είναι η απονομή βραβείων Νομπέλ στους ερευνητές που το ανακάλυψαν. Να σημειωθεί ότι τα νιτρικά άλατα των παντζαριών και των λαχανικών γενικότερα είναι διαφορετικά από τα νιτρικά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση κυρίως κρεάτων και που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου.

Πρόσφατες μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση των παντζαριών  στην αρτηριακή πίεση υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη. Σε μια μελέτη μικρής κλίμακας, στους μισούς υπερτασικούς ασθενείς ζητήθηκε να καταναλώνουν 250 ml χυμό παντζαριού σε καθημερινή βάση, ενώ στους άλλους μισούς να πίνουν μόνο νερό. Διαπιστώθηκε ότι η συστολική πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο 10mm για την πρώτη ομάδα με την επίδραση να είναι πιο έντονη τις 3-6 ώρες μετά από την κατανάλωση χυμού. Επίσης, έπειτα από 8 εβδομάδες παρακολούθησης σημειώθηκε μείωση της αρτηριακής πίεσης σε όσους κατανάλωναν παντζάρια, ωστόσο όταν σταμάτησαν τη βρώση αυτών υπήρξε και πάλι αύξηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Εκτός, όμως, από τα οφέλη στην  πίεση, τα νιτρικά άλατα του παντζαριού ενισχύουν και τη γνωστική λειτουργία και τη συγκέντρωση επιβραδύνοντας παράλληλα τη νοητική έκπτωση. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική τους δράση συμβάλει στην υγεία του δέρματος μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, ενώ η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα