Η γνωστή σε όλους γρίπη με τους διάφορους υποτύπους της, λαμβάνει συχνά διαστάσεις επιδημίας καθώς τους χειμερινούς κυρίως μήνες προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όλων των ηλικιών. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί μία ήπια νόσηση χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, για τις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι σοβαρή έως και θανατηφόρα. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που νοσούν με γρίπη έχουν έως και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης και των καρδιαγγειακών επιπλοκών που συνεπάγεται.

Η γρίπη επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία γιατί αφενός οι ιοί μπορούν να προσβάλουν και την καρδιά (ευτυχώς σε σπάνιες περιπτώσεις) και αφετέρου ο πυρετός και η γενικότερη συνοδός καταπόνηση του οργανισμού αναγκάζουν την καρδιά να δουλεύει εντονότερα για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Την πιο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη μιας πληθώρας κρουσμάτων γρίπης ετησίως, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Μελέτη του 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξετάζοντας συνολικά 9.000 ασθενείς, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου τον πρώτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό, ενώ το όφελος ήταν σαφώς μεγαλύτερο για άτομα υψηλού κινδύνου που είχαν 45% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και 56% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Στα ίδια πλαίσια, οι εμβολιασμένοι διαβητικοί ή με ιστορικό πνευμονοπάθειας είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες πνευμονίας σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και μελέτη που δημοσιεύτηκε σε διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό και παρακολούθησε την περίπτωση 47.000 εμβολιασμένων ενηλίκων 65 ετών και άνω και περίπου 80.000 μη εμβολιασμένων. Κατέληξε στο ότι όσοι έλαβαν το εμβόλιο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ τα 4 πρώτα χρόνια από τον εμβολιασμό.

Εν κατακλείδι, το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θωρακίζει τον οργανισμό μόνο κατά της γρίπης αλλά προστατεύει τον εγκέφαλο και την καρδιά μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και νοσηλείας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα