Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια μη μεταδοτική συστηματική φλεγμονώδη νόσο η οποία προσβάλλει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις εμφανιζομένη με ένα κηλιδώδες εξάνθημα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου κυμαίνεται από 1% έως 3% με την Ελλάδα να αριθμεί ήδη πάνω από 200.000 πάσχοντες.

Η ψωρίαση, παρότι θεωρείται από πολλούς απλώς μια νόσος του δέρματος, στην πραγματικότητα πάνω από το 50% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία, διαταραχές που και ανεξαρτήτως της νόσου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι και η ψωρίαση από μόνη της σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυξημένη προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, με τον κίνδυνο να εντείνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα αλλά και με τη χρονιότητα της νόσου.

Πώς, όμως, συνδέεται η ψωρίαση με την καρδιά; Γενικά είναι γνωστό ότι η επίμονη, χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση που συνοδεύει την εμφάνιση της ψωρίασης συνυπάρχει με υποκλινική φλεγμονή στο αρτηριακό δένδρο προάγοντας την αθηρωματική διεργασία. Σε πρόσφατη έρευνα διερευνήθηκε και μια επιπρόσθετη διαταραχή που δύναται προοδευτικά με οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκαν 503 ασθενείς με ψωρίαση και χωρίς κλινική καρδιαγγειακή νόσο οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς, προκειμένου να αξιολογηθεί η στεφανιαία εφεδρεία στο επίπεδο της στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας.

Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 30% των ασυμπτωματικών ασθενών παρουσίασε ευρήματα συμβατά με στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι παρά την απουσία στενώσεων στις μεγάλες επικαρδιακές αρτηρίες, υπάρχει αδυναμία των μικρών αρτηριολίων να διαταθούν και να διαχειρισθούν τον αυξημένο όγκο αίματος που απαιτείται όταν η καρδιά καλείται να εργαστεί κάτω από συνθήκες αυξημένης κόπωσης ή στρεσογόνου ερεθίσματος.

Οσο σοβαρότερη ήταν η ψωρίαση και όσο μεγαλύτερη η διάρκειά της, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης της δεδομένης δυσλειτουργίας και ο συνεπακόλουθος κίνδυνος για εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων. Οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση παρουσιάζουν 13%-33% μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση των ασθενών με ψωρίαση για τη σχέση της νόσου με την υγεία της καρδιάς. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης πιθανά να επιδρά θετικά και στην πιθανότητα εκδήλωσης της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα