Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει σήμερα διαστάσεις πανδημίας μετρώντας ήδη περισσότερους από 1 εκατομμύριο πάσχοντες μόνο στη χώρα μας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 537 εκατομμύρια. Είναι ανεξάρτητος παράγοντας πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας, οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας και νεφρικής ανεπάρκειας. Αξιοσημείωτες είναι και οι συνοδές διαταραχές από τον οφθαλμό και τα περιφερικά νεύρα. Η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή με τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους αποτελούν την καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη. Οι ίδιες στρατηγικές μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή χρησιμεύουν και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Σημασία δεν έχει μόνο η επίτευξη καλού επιπέδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάτω του 7% αλλά και η αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων της γλυκόζης μετά τα γεύματα. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι το πρωινό αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τα άτομα με διαβήτη, καθώς η πρωινή αφύπνιση συνοδεύεται με έντονη νευροορμονική ενεργοποίηση και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Βάσει αυτού, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί και στον ρόλο της σύνθεσης του πρωινού γεύματος σε υδατάνθρακες και λιπαρά στην αύξηση ή μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς σε Kαναδά και Aυστραλία με δείκτη μάζας σώματος περί τα 30, ζητήθηκε από τους μισούς να τρώνε πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες (π.χ. 1 ομελέτα 3 αβγών με σπανάκι) και από τους υπόλοιπους πρωινό χαμηλό σε λιπαρά (κέικ με ελληνικό γιαούρτι), καταναλώνοντας συνολικά 450 θερμίδες, ενώ τους ζητήθηκε να φορούν μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης και να κάνουν εξετάσεις για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Επειτα από 12 εβδομάδες παρακολούθησης δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος ή την περίμετρο μέσης, ωστόσο οι αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερες στην ομάδα με το πρωινό των χαμηλών υδατανθράκων καταφέρνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να μειωθούν και τα αντιδιαβητικά φάρμακα. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι το πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες περιόριζε το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία για γλυκό μειώνοντας έτσι και την πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων τόσο κατά το μεσημεριανό γεύμα αλλά και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Συνεπώς συστήνεται στους διαβητικούς, τα δυτικού τύπου πρωινά (δημητριακά με γάλα, το τοστ, μέλι κ.λπ.) να αντικατασταθούν με πρωινά που αποτελούνται από αβγό, σπανάκι, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αμύγδαλα και αβοκάντο τα οποία και  συμβάλλουν στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα