Η χρήση της κάνναβης εμφανίζεται αυξημένη τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη επιτρέψει την ελεύθερη χρήση τόσο της φαρμακευτικής αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και της ψυχαγωγικής μαριχουάνας. Πρωτοστάτες σε αυτό το εγχείρημα ο Καναδάς και η Αυστραλία ενώ ακολουθούν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Μολονότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσά τους, οι χρήστες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχονται στο 5-10% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που διπλασιάστηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ φαίνεται ότι η χρήση κάνναβης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες ιδιαίτερα από την εφηβεία. Και αυτό γίνεται ενώ πολλές προ-κλινικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η μαριχουάνα και πιο συγκεκριμένα η δραστική ουσία της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Αναλυτικότερα, από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα προέκυψε ότι η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει μέχρι και αλλαγές στην ίδια τη λειτουργία των νευρώνων. Σε χρήστες μαριχουάνας παρατηρήθηκε ότι τόσο η περιστασιακή αλλά, κυρίως, η μακροχρόνια χρήση της επέφερε έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων, φτωχότερη μνήμη και συγκέντρωση, αλλά και δυσκολίες ως προς τη διαχείριση των συναισθημάτων, πυροδοτώντας, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και συμπτώματα ψύχωσης, όπως παράνοια ή ψευδαισθήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία σε ενήλικες που έκαναν εντατική χρήση μαριχουάνας – τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα – κατά την εφηβεία τους και παρουσίασαν πτώση της τάξης των 8 μονάδων στον Δείκτη Νοημοσύνης τους, ποσοστό που διατηρήθηκε και στην ενήλικη ζωή τους. Σημαντικές, όμως, φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις της μαριχουάνας και στις εγκύους, όπου καταστέλλεται μεν η ναυτία αλλά με το τίμημα της επίδρασης στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία τους. Πέραν αυτών των λειτουργικών επιδράσεων στην εγκεφαλική λειτουργία, η μαριχουάνα όσο και άλλα παράγωγα της κάνναβης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να δοθεί έμφαση στο ότι η τακτική χρήση κάνναβης όχι μόνο δεν είναι ασφαλής αλλά μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και νευρογνωστική βλάβη. Οπως συμβαίνει και με το κοινό τσιγάρο, ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές μαριχουάνας, μπορεί, εξίσου, να υποστούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα