Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια στρεσογόνα κατάσταση για τον γυναικείο οργανισμό και για το καρδιαγγειακό σύστημα ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης όχι μόνο συνδέονται με πτωχή πρόγνωση της κύησης και για τη μητέρα και για το νεογνό αλλά και ότι αποτελούν προάγγελο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης σε μεταγενέστερη ηλιακή φάση της γυναίκας.

Ωστόσο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η «ρίζα του κακού» η οποία οδηγεί σε επιπλοκές στην κύηση και προοδευτικά αργότερα σε καρδιακές παθήσεις είναι είτε η προϋπάρχουσα παχυσαρκία είτε ακόμη και όταν αυτή  επιδεινώνεται στη διάρκεια της κύησης. Μάλιστα, σε χώρες που το ποσοστό παχυσαρκίας είναι υψηλό, όπως οι ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί ότι περίπου 1 στις 4 κυήσεις παρουσιάζει κάποια επιπλοκή, όπως διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό ή διαταραχές υπέρτασης.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της μητρικής παχυσαρκίας, των επιπλοκών της κύησης και της καρδιαγγειακής υγείας μετά τον τοκετό, παρακολουθώντας 4.216 έγκυες χωρίς ιστορικό διαβήτη ή υπέρτασης. Οι συμμετέχουσες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη και το 53% είχε φυσιολογικό βάρος, το 25% ήταν υπέρβαρες και το 22% παχύσαρκες. Επειτα από 3,5 χρόνια παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι το 15% των εγκύων παρουσίαζε υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης, το 8% γέννησε πρόωρα και το 4% εμφάνισε διαβήτη κύησης. Οσες έγκυες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας και υπέρτασης από εκείνες με φυσιολογικό βάρος.

Τα ευρήματα αυτά σηματοδοτούν την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πριν από την εγκυμοσύνη, κατά το «τρίμηνο 0», όταν η γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει όλα τα ενδεικνυόμενα διατροφικά πρότυπα και προγράμματα άσκησης για την επίτευξη του κανονικού σωματικού βάρους της. Επίσης η έγκυος γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά από την αρχή της κύησης ώστε η αύξηση του βάρους της να είναι η φυσιολογικά αναμενομένη που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας μια παχύσαρκη γυναίκα έγκυος σε ένα παιδί μπορεί να πάρει 5-9 κιλά ενώ σε πολύδυμη κύηση 11 έως 19 κιλά.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα