Σε όλο τον κόσμο 2 δισεκατομμύρια υπερτασικοί, 600 εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και 30 εκατομμύρια ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια λαμβάνουν καθημερινά μία κατηγορία φαρμάκων (που είναι κυρίως γνωστά στο ευρύ κοινό ως αντιυπερτασικά), τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (α-ΜΕΑ) και τους αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτασσίνης (οι σαρτάνες). Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ δημοφιλή γιατί  έχουν δείξει σε πολλές μελέτες ότι βελτιώνουν την επιβίωση αυτών των ασθενών και παράλληλα δεν έχουν παρενέργειες.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, υπήρξαν αναφορές κυρίως από την Κινα ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί επίσης να χειροτερεύουν  την έκβαση της νόσου του κορονοιού επειδή μπορεί να παρεμβαίνουν σε ένα ένζυμο,  (το ACE-2)  το οποίο δρά παράλληλα και ως  υποδοχέας για την είσοδο του  κορονοιού στα κύτταρα και είναι αυτό που κάνει τη ζημιά στον πνεύμονα και την καρδιά.  Η είδηση αυτή που μεταδόθηκε αμέσως από όλα τα media  προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και κυρίως  στα εκατομμύρια ασθενών  που τα χρησιμοποιούν. Τα ερωτήματα ήταν πολλά και εύλογα. Να σταματήσουν τα φάρμακα αυτά  όσο διαρκεί η πανδημία? Να τα αντικαταστήσουν με κάποια άλλα?    Ο κίνδυνος απορρύθμισης της πίεσης ήταν υπαρκτός και οι επιπλοκές παραμονεύουν.  Γνωρίζουμε ότι η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση ευθύνεται για το 50% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, το 20% των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας και για το 14% των θανάτων παγκοσμίως.

Η επιστημονική κοινότητα δραστηριοποιήθηκε άμεσα και ερευνητές μελέτησαν τα φάρμακα που έλαβαν οι ασθενείς που νόσησαν από τον κορονοιό και ποια ήταν η επίδρασή τους στην εκβασή τους σε πολλές χώρες, στη περιοχή της Λομβαρδίας  της Ιταλίας που επλήγη κυρίως  αλλά και στη Νέα Υόρκη και την Ασία. Τρείς τέτοιες μελέτες δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο τεύχος του πιο έγκυρου ιατρικού επιστημονικού περιοδικού (NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE) και κατέδειξαν  ότι τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν καμία χειροτέρευση στη πορεία των ασθενών που  νοσούν από τον κορονοίο. Απεναντίας υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι μάλλον έχουν ευνοική επίδραση για καλύτερη έκβαση σε όσους περιλαμβάνονται στη αγωγή τους.

Τα ευρήματα αυτά ανακούφισαν την επιστημονική κοινότητα  και πλέον μπορούν να διαβεβαιώνουν τους υπερτασικούς ασθενείς (και όχι μόνο αυτούς) ότι η φαρμακευτική αγωγή που χρόνια λάμβαναν με αΜΕΑ η σαρτάνες εξακολουθεί να αποτελεί αρίστη επιλογή ακόμη και στην εποχή του covid-19.