Στη σημερινή ζωή  πολλοί άνθρωποι, λόγω επέκτασης του ωραρίου εργασίας τους ή καθημερινών απαιτητικών κοινωνικών υποχρεώσεων έχουν μειώσει  το παραδοσιακό 8ωρο του νυκτερινού ύπνου σε 5-6 ώρες. Τουλάχιστον 1 στους 10 ενήλικες παραπονιέται για χρόνια έλλειψη ύπνου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει  ότι αυτή η απόκλιση του χρόνου ύπνου δημιουργεί προβλήματα όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος.

Η μικρή διάρκεια του νυκτερινού ύπνου δεν είναι η ίδια κατάσταση με την αυπνία. Η αυπνία είναι η δυσκολία που έχει κάποιος να κοιμηθεί μόλις ξαπλώσει στο κρεβάτι του  ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Η συχνότητα της αυπνίας είναι εξαιρετικά μεγάλη και υπολογίζεται ότι 1 στους 3 σε κάποια περίοδο της ζωής του βιώνει αυτήν τη διαταραχή. Ένα ποσοστό αυτών που πάσχουν από αυπνία χαρακτηρίζονται από  μία υπερένταση και διάγουν μια περίοδο της ζωής τους με εκσεσημασμένο άγχος.

Η βραχεία διάρκεια του ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος  με αύξηση των καρδιακών παλμών  και σε πυροδότηση της  αγγειακής φλεγμονής και του σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών. Η αυπνία μπορεί να πυροδοτήσει μια ιδιαίτερη μορφή υπέρτασης που παρουσιάζεται σε μικρή χρονική περίοδο και που υποχωρεί με την διόρθωση της αυπνίας. Στα άτομα που κοιμούνται λίγες ώρες ενεργοποιούνται – μέσω του νευρικού συστήματος – τα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την επιθυμία για φαγητό και την διάθεση για επιλογή διαφορετικών ειδών φαγητού. Υποστηρίζεται ότι αυτοί που κοιμούνται λίγες ώρες τρώνε λιγότερα λαχανικά και προτιμούν περισσότερο τα γλυκά και τις λιπαρές τροφές με συνέπεια την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, έχουν ημερήσια κόπωση και δυσκολεύονται  να ακολουθήσουν προγράμματα τακτικής σωματικής άσκησης .

Να σημειωθεί  ότι οι άνθρωποι που πότε κοιμούνται πολύ και πότε λίγο και όσοι πέφτουν για ύπνο σε πολύ διαφορετικές ώρες  αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Υγιεινός ύπνος δεν είναι μόνο ο επαρκής σε διάρκεια ύπνος, αλλά και αυτός που είναι ποιοτικός, χωρίς ροχαλητό ή άπνοιες.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι  ο ύπνος πρέπει πλέον να θεωρηθεί σαν ο  έβδομος δείκτης αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας μαζί με το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, την σωματική άσκηση, την χοληστερίνη, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα