Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος αποτελούν τις δυο κύριες αιτίες θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο  και, συνδυαστικά, ευθύνονται για περίπου τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί. Σημαντικό ρόλο, στις εν λόγω ασθένειες, παίζουν η φλεγμονώδη διεργασία  και το συνοδό οξειδωτικό στρες που προάγουν την αθηρωμάτωση και οδηγούν στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι βιταμίνες και κάποια συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση  και μέσω αυτών των δράσεων θεωρήθηκαν  ως πιθανά μέσα  πρόληψης τόσο των καρδιαγγεακών νόσων όσο και του καρκίνου.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει ότι για την πλειοψηφία των βιταμινών και μεταλλικών συμπληρωμάτων δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι συμβάλουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου και των καρδιαγγεικών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Ε δεν συμβάλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου. Αντίθετα, η βήτα-καροτίνη αυξάνει ως ένα μικρό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα υψηλού κινδύνου πχ καπνιστές και η  βιταμίνη Ε και οι πολυβιταμίνες είναι, το λιγότερο, επιβλαβή. Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να βεβαιώνουν τα πλεονεκτήματα των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων ως προς την καρδιαγγειακή πρόληψη και την πρόληψη του καρκίνου αλλά και δεν  υπάρχουν  και επαρκή στοιχεία που να βεβαιώνουν την επιβλαβή δράση των συμπληρωμάτων είτε με μεμονωμένα ή με ζεύγη θρεπτικών συστατικών (εκτός των αναφερομένων περιπτώσεων της βήτα-καροτίνης και της βιταμίνης Ε). Είναι φανερό, ότι οι ανωτέρω επιδράσεις  των βιταμινών  δεν αφορούν έγκυες γυναίκες ή άτομα με υποκείμενη έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή ειδικές διατροφικές ανάγκες όπου η χορήγησή τους μπορεί να είναι ιατρικώς επιβεβλημένη.

Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των συμπληρωμάτων βιταμινών, πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, καθώς και τον ρόλο της βιταμίνης D στην θνησιμότητα από καρκίνο. Σαν γενική αρχή, προτείνεται οι θρεπτικές ανάγκες να καλύπτονται πρωταρχικά από τροφές και ροφήματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνιστάται στα υγιή άτομα να λαμβάνουν έναν επαρκή αριθμό θρεπτικών ουσιών, καταναλώνοντας, με μέτρο, ποικιλία τροφών και  αποφεύγοντας  συμπληρώματα διατροφής χωρίς την σύσταση ή έγκριση του γιατρού.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα