Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν αναμφίβολα την πλέον διαδεδομένη ομάδα παθήσεων  παγκοσμίως προσβάλλοντας μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Σημαντικό ποσοστό των καρδιαγγειακών ασθενών παρουσιάζει συνοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη και η αρτηριακή υπέρταση, κατατάσσοντάς τους ασθενείς αυτούς στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προφύλαξης κατά τους θερινούς μήνες. Ειδικότερα όμως, το φετινό καλοκαίρι επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας κορονοϊού, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας που δυσχεραίνουν καθημερινές  δραστηριότητες  και  επιβαρύνουν με πρόσθετο άγχος τους ασθενείς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τους καρδιαγγειακούς  ασθενείς λόγω διαταραχής των ενδογενών μηχανισμών θερμορύθμισης. Η έντονη εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση,  πτώση της αρτηριακής πίεσης και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ειδικά σε ασθενείς υπό θεραπεία με διουρητικά, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως  ξηρότητα  βλεννογόνων, αδυναμία, αίσθημα παλμών, ζάλη και συγκοπή, οδηγώντας τελικά σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Πρακτικά, αυτό επιβάλλει άριστη ενυδάτωση πίνοντας άφθονο νερό, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή οινοπνευματωδών και βαριών-λιπαρών γευμάτων.  Επιπλέον συνιστώνται ελαφρά, ανοικτόχρωμα ρούχα, γυαλιά ηλίου και καπέλο. Να σημειωθεί ότι σε καρδιαγγειακούς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής κατά τους θερινούς μήνες πάντα  με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να περιορίζεται, με αποφυγή δραστηριοτήτων κατά τις μεσημβρινές ώρες,  ενώ η κολύμβηση να διενεργείται αφού  έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις  οδηγίες του ΕΟΔΥ  και να αποφεύγεται η υπερβολική της χρήση σε χώρους χωρίς συγχρωτισμό όπως π.χ. το αυτοκίνητο, ιδίως εάν δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας. Η κοινωνική αποστασιοποίηση ευνοεί  το φετινό καλοκαίρι την αναζήτηση χώρων αναψυχής και κολύμβησης σε περιοχές περισσότερο απομονωμένες. Καρδιαγγειακοί ασθενείς πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν απομονωμένους προορισμούς και δυσπρόσιτες ακτές χωρίς  ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος ή την παρουσία συνοδού.

Τέλος, η χρήση των κλιματιστικών για την οποία εκφράστηκε η ανησυχία των λοιμωξιολόγων λόγω της πιθανής διασποράς του COVID-19, συστήνεται να γίνεται κυρίως τις ζεστές ώρες της ημέρας με ρύθμιση για συνεχή ανανέωση του αέρα και καλός αερισμός των χώρων.

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Λαμβάνοντας απλά προληπτικά μέτρα θα περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της ζέστης και ταυτόχρονα θα προφυλαχτούμε από ενδεχόμενη έκθεση στον κορονοϊό. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας πρέπει να γίνεται πάντα αν εμφανιστούν συμπτώματα καρδιαγγειακής φύσεως, διαβεβαιώνοντας τους ασθενείς μας ότι παραμένουν ασφαλείς από τον COVID-19 σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

  • 20/03/2015

  • 20/03/2015

  • 22/08/2021

  • 22/08/2021

  • 29/08/2022

  • 23/01/2022

Πρόσφατα Άρθρα