Ο διαβήτης αποτελεί, στις μέρες μας, μια από τις πιο επικίνδυνες αλλά και πιο συνηθισμένες ασθένειες με ήδη το 10% του πληθυσμού της χώρας μας να έχει ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μάλιστα, μέχρι τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς είχε σημειωθεί αύξηση της τάξης του 2% στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, συγκριτικά με το 2020, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν και μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση του ποσοστού της νόσου σε νεότερες ηλικίες.   Στα πλαίσια αυτά, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών μείωσε την προτεινόμενη ηλικία για προληπτικό έλεγχο διαβήτη από τα 40 έτη στα 35, και μάλιστα πλέον αφορά το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο όσους πληρούν κάποιο από τα κριτήρια επικινδυνότητας, όπως η παχυσαρκία. Επιπρόσθετα, δεδομένης της αύξησης του ποσοστού των γυναικών που μένουν έγκυες χωρίς να γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο τόσο τις ίδιες όσο και το έμβρυο, συνιστάται να πραγματοποιείται προληπτική εξέταση για ενδεχόμενο προϋπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη ήδη από τα αρχικά στάδια της κύησης (τη 15η  εβδομάδα). Αργότερα περί τις 24-28 εβδομάδες, πραγματοποιείται και η προκαθορισμένη εξέταση για διαβήτη κύησης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ο κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Ειδικότερα, όμως, στην περίπτωση του διαβήτη η πιθανή λήψη φαρμάκων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων, ή για αντιμετώπιση καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή της εκάστοτε αντιδιαβητικής θεραπείας η οποία πρέπει να συναποφασίζεται με τον θεράποντα ιατρό.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με τις νέες συσκευές , τις έξυπνες αντλίες ινσουλίνης όσο και τα συστήματα συνεχούς μέτρησης σακχάρου (CGMS)  αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο του διαβητικού ασθενούς συμβάλλοντας στη καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση  ταυτόχρονα με καλύτερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, οι δεδομένες συσκευές CGMS παρέχοντας στον ασθενή την δυνατότητα τακτικής παρακολούθησης του σακχάρού του και έχοντας πλήρη εικόνα για όποιες τυχόν διακυμάνσεις – πόσο τοις εκατό του χρόνου είναι μέσα στο στόχο (Time In Range) – αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για τους επαγγελματίες υγείας αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι δύνανται να τροποποιούν τις δόσεις της ινσουλίνης και τις διατροφικές συνήθειες ανάλογα με την επιθυμητή ρύθμιση.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα