Η αξία της φυσικής άσκησης για την διατήρηση της υγείας σε άριστη κατάσταση είναι αδιαμφισβήτητη. Ειδικότερα στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων, η τακτική σωματική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αντίθετα, η έλλειψη κίνησης και η υιοθέτηση μιας καθιστικής συμπεριφοράς επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης και διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, στην Ιταλία, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω τονίζοντας ότι 20 μόλις λεπτά καθημερινής άσκησης, μέτριας ή μεγάλης έντασης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων  έως και 52%, ενώ επισημαίνει ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κανείς να γυμνάζεται τόσα περισσότερα οφέλη θα έχει στην μετέπειτα υγεία του.

Στην δεδομένη μελέτη, συμπεριλήφθησαν περισσότεροι από 3.000 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Ως μέτρια σωματική άσκηση ορίστηκαν δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το ψάρεμα, και ως έντονη η κηπουρική, το τζόκινγκ, το τένις, οι προπονήσεις στο γυμναστήριο, η ποδηλασία, ο χορός και το κολύμπι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα άνω των 65 ετών που ακολουθούσαν ένα καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής τουλάχιστον 20 λεπτών, παρουσίαζαν χαμηλότερα ποσοστά  εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα οφέλη ήταν ακόμα πιο εμφανή στις ηλικίες 70-75 και ειδικότερα στις περιπτώσεις που ο ασθενής είχε ξεκινήσει την φυσική άσκηση νωρίτερα, περί τα 60 του χρόνια, ενώ παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες παρουσίαζαν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη συγκριτικά με τις γυναίκες. Πολλοί είναι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η άσκηση  επιτυγχάνει την καρδιαγγειακή προστασία. Η σωματική άσκηση και γενικότερα η δραστηριότητα μειώνει την πιθανότητα του σχηματισμού θρόμβων στις αρτηρίες  και επιβραδύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης μέσω καλύτερου ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, του επιπέδου του σακχάρου και του λιπιδικού προφίλ – χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ηλικιωμένους ενήλικες άνω των 65 ετών συστήνουν  20 έως 40 λεπτά καθημερινή σωματική δραστηριότητα με μέτρια έως μεγάλη ένταση. Επισημαίνουν όμως  την αναγκαία προυπόθεση ότι όλοι οι ηλικιωμένοι, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και ακολούθως έναν ειδικό γυμναστή για ένα σωστά δομημένο και καθημερινό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα μειώνει το ενδεχόμενο επιπλοκών, ατυχήματος ή τραυματισμού.

Σχετικά Άρθρα

  • 22/08/2021

  • 07/11/2021

  • 23/08/2022

  • 22/11/2020

  • 29/08/2022

  • 10/10/2021

Πρόσφατα Άρθρα