Ενας ασυμπτωματικός ασθενής με παχυσαρκία, αρθρίτιδα που τον εμποδίζει να ασκηθεί, ήπιο σακχαρώδη διαβήτη και αρρύθμιστη υπέρταση θεωρείται υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια και ο ασθενής αυτός έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.  Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης  D θα τον βοηθήσει να μειώσει τον καρδιαγγειακό του κίνδυνο και να βελτιώσει την υγεία του? Ας δούμε τι δεδομένα υπάρχουν.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συντίθεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου στο δέρμα, αλλά και με την κατανάλωση τροφών αυξημένης περιεκτικότητας σε βιταμίνη D όπως τα γαλακτομικά.  Η βασική αποστολή της βιταμίνης D  είναι η σωστή ανάπτυξη και υγεία των οστών και του σκελετού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που κάνουν λόγο για τον ευεργετικό ρόλο της βιταμίνης D και στην συνολική υγεία του οργανισμού, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού,  αλλά και στην πρόληψη άλλων διαφόρων μορφών καρκίνου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών και καρδιαγγειακών νόσων. Μάλιστα πιο πρόσφατες μελέτες παρατήρησης συσχετίζουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό με την εξέλιξη της COVID-19. Στον απόηχο αυτών των πορισμάτων παρατηρήθηκε στον δυτικό κόσμο κυρίως  την τελευταία 10ετία  μια έκρηξη στην παραγωγή και κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D έως και  40%.

Στο αντίποδα αυτή της τάσης από τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που συνέκριναν την λήψη ψεύτικου συμπληρώματος (placebo) και κανονικού συμπληρώματος βιταμίνης D δεν προέκυψαν διαφορές ως προς την μείωση του ποσοστού καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος του μυοκαρδίου ή   καρκίνου, ή  θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.  Συνεπώς ενώ η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται με επιβλαβή πορεία της υγείας,  η λήψη συμπληρωμάτων δεν φαίνεται να συμβάλει στην βελτίωσή της  ή στην πρόληψη συστηματικών ασθενειών. Η αντίφαση αυτή θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι επιφαινόμενο, είναι δείκτης που αντανακλά την παρουσία συνοσηροτήτων  και οι οποίες ευθύνονται για την κακή έκβαση των ασθενών.

Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι απαραίτητη και αποτελεσματική, όπως κατά την κύηση ή σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με παθήσεις που προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Συνεπώς, ο ασθενής δεν θα πρέπει να εναποθέτει όλες τις ελπίδες του σε κάποιο συμπλήρωμα ή κάποια θεραπεία και αντίδοτο, αλλά να φροντίζει και ο ίδιος να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και γυμναστική που σίγουρα θα δράσουν επικουρικά στην γενικότερη καλή υγεία του