Οι ασθενείς με ιστορικό αθηροσκληρωτικής νόσου , όπως οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιφερική αρτηριοπάθεια λαμβάνουν τουλάχιστον ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο (συνήθως ασπιρίνη 100 mg  η κλοπιδογρέλη, πρασουγκρέλη , τικαγκρελόρη). Οσοι δε  εχουν πρόσφατα υποβληθεί σε στεντ λαμβάνουν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων για αρκετούς μήνες  ή και επί αόριστο όπως το συνιστά ο θεράπων καρδιολόγος ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών  λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή σε χρόνια βάση λόγω  της συνυπάρχουσας κολπικής μαρμαρυγής.  Σε όλους αυτούς τους ασθενείς συνιστάται η προφυλακτική λήψη γαστροπροστασίας (όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων) για αποφυγή επιπλοκών από το στομάχι όπως πρόκληση γαστρίτιδας, ελκους ή  γαστρορραγίας.

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι φάρμακα που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και έκτοτε αποτελούν την κατεξοχήν θεραπεία για το έλκος αλλά και για άλλες ασθένειες μεταξύ των οποίων η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσπεψία, και η γαστρεντερική αιμορραγία. Δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, όχι μόνο ελαττώνουν σημαντικά το χρόνο επούλωσης του έλκους αλλά ανακουφίζουν και από τα συνήθη δυσπεπτικά ενοχλήματα (την συνήθη <<καούρα>>) αυξάνοντας σημαντικά την ζήτησή τους από τους ασθενείς με ή χωρίς ιατρική συνταγή.. Σύμφωνα με έρευνες, το 7-15% του συνόλου των ασθενών παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, με το 40% να αφορά τους άνω των 70 ετών,  και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η λήψή τους δεν  είναι επαρκώς τεκμηριωμένη  και η  διάρκεια λήψης τους είναι πολλές φορές μακρότερη της συνιστώμενης, πυροδοτώντας την εμφάνιση παρενεργειών.

Η παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων προκαλεί  εκτός των άλλων μεταβολές στο γαστρεντερικό μικροβίωμα αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης ή και ρήξης του εντέρου . Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους ασθενείς που έχουν ιστορικό συνυπάρχουσας κίρρωσης του ήπατος .

Είναι προφανές ότι η ορθή χρήση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων είναι επιβεβλημένη από όλους και ιδιαίτερα από τους καρδιολογικούς  ασθενείς με συνυπάρχουσα ηπατική δυσλειτουργία.  Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι, σε πολλές χώρες, διαθέσιμα στο ευρύ κοινό χωρίς ιατρική συνταγή, είναι σημαντικό για την υγεία του ασθενή να μην αυτενεργεί και να λαμβάνει αγωγή μόνο εφόσον έχει συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα