Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνδρες, κυρίως άνω των 30 ετών, καταφεύγουν σε θεραπείες υποκατάστασης με τεστοστερόνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ο υπογοναδισμός, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η κόπωση, η οστεοπόρωση, και η κατάθλιψη. Ερωτηματικά όμως υπάρχουν για την ασφάλεια της αλόγιστης λήψης της συγκεκριμένης ορμόνης και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς ιατρική συνταγή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση τεστοστερόνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου  και θανάτου. Το 2014 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  συνέστησε την  τοποθέτηση ετικετών σε προϊόντα τεστοστερόνης προειδοποιώντας τους καταναλωτές για τους πιθανούς κινδύνους και συστήνοντας την λήψη της ορμόνης μόνο από ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα υπογοναδισμού. Ο υπογοναδισμός αποτελεί το κλινικό σύνδρομο κατά το οποίο ο οργανισμός δεν παράγει την ποσότητα της τεστοστερόνης που χρειάζεται με αποτέλεσμα να υφίσταται αρνητικές επιδράσεις σε πολλές κύριες οργανικές λειτουργίες, αλλά και στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Μολονότι ο υπογοναδισμός συναντάται κυρίως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζεται και σε ένα ποσοστό 6% σε νεαρότερους άνδρες  που παρουσιάζουν ταυτόχρονα και πρόβλημα παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας ή έκδηλης αθηροσκλήρωσης, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη θεραπείας υποκατάστασης με  τεστοστερόνη.

Αναφορικά, τώρα, με την ασφάλεια της  θεραπείας υποκατάστασης της τεστοστερόνης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε περιπτώσεις υπογοναδισμού. Μάλιστα, νέα ανάλυση 35 μελετών με 5.601 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη έδειξε ότι το ποσοστό καρδιαγγειακών συμβάντων ήταν παρόμοιο στους άνδρες που έλαβαν τεστοστερόνη και σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ οι θάνατοι από όλες τις αιτίες ήταν αριθμητικά χαμηλότεροι στους πρώτους. Οι μόνες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν από την λήψη της ορμόνης ήταν η εμφάνιση οιδήματος των κάτω ακρων και μια σχετική μείωση της καλής χοληστερόλης, χωρίς αυτό να είναι κάτι ανησυχητικό.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η θεραπεία δεν ενδείκνυται για άνδρες με απλώς χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης χωρίς επιβεβαιωμένο υπογοναδισμό ή  μόνο για αισθητικούς λόγους, καθώς, η πέραν των φυσιολογικών ορίων λήψη της ορμόνης έχει συνδεθεί με κίνδυνο υπερπλασίας του προστάτη, καρκίνο του προστάτη και εμφάνιση πολυκυτταραιμίας. Αλλά και στην περίπτωση των ανδρών με αναγνωρισμένη υποκείμενη αίτια ανεπαρκούς τεστοστερόνης είναι σημαντικό να βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή, άσκηση και καλό ύπνο  και με έλεγχο των επιπέδων της πίεσης και της LDL χοληστερόλης.

Σχετικά Άρθρα

  • 30/08/2020

  • 22/11/2020

  • 08/01/2021

  • 20/03/2015

  • 15/05/2021

  • 06/12/2021

Πρόσφατα Άρθρα