Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό της παχυσαρκίας παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 1/10 του ενήλικου πληθυσμού της γης είναι παχύσαρκοι, με την Eλλάδα να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Eυρώπη με ποσοστό που φτάνει το 20% του συνολικού πληθυσμού της. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως καθώς έχει συσχετιστεί με τις περισσότερες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως με την υπέρταση, τον διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο, και τη καρδιακή ανεπάρκεια,  αλλά και με διάφορους τύπους καρκίνου με κυριότερο παράδειγμα τον καρκίνο του ενδομήτριου στις γυναίκες. Από το άλλο μέρος, ακόμη και η μικρή  απώλεια βάρους, κατά 5-10 κιλά, μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη κατά 20% ή την αρτηριακή πίεση κατά 5 mmHg, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσησης. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με συνδυασμό σωστής δίαιτας και φυσικής άσκησης.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις προχωρημένης, νοσογόνου παχυσαρκίας, συστήνεται χειρουργική επέμβαση, γνωστή και ως βαριατρική  για  πιο μεγάλη απώλεια βάρους,.

Η βαριατρική χειρουργική με τις διάφορες τεχνικές της έχει χαρακτηριστεί το «φάρμακο» κατά της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων καθώς πετυχαίνει μείωση του βάρους σε ποσοστό 20-35%, βελτιώνοντας, έτσι, ή και εξαλείφοντας πλήρως τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο με μικρό σχετικά κίνδυνο σε έμπειρα χειρουργικά κέντρα. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη με περίπου 14.000 συμμετέχοντες με διαγνωσμένη παχυσαρκία και διαβήτη, έδειξε ότι όσοι υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση παρουσίασαν μείωση των μείζονων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ποσοστό 8-20% και της θνησιμότητας από αυτά σε 40-70%, συγκριτικά με τους άλλους.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και μια άλλη πρόσφατη  μελέτη σύμφωνα με την οποία  τα πλεονεκτήματα της βαριατρικής χειρουργικής αφορούν και  σε μια άλλη συννοσηρότητα της παχυσαρκίας, την εκδήλωση καρκίνου. Από τα στοιχεία  της μελέτης προκύπτει ότι όσες γυναίκες  υπεβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενδομητρίου και 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο σε σχέση με τις ενήλικες που δεν κατέφυγαν σε αυτή την πρακτική. Οι ειδικοί άλλωστε, επισημαίνουν, ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου».

Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω ευρήματα, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του βάρους σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκία. Ωστόσο είναι σημαντικό, ακόμα και μετά την επέμβαση, να  τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας αποβάλλοντας ορισμένες «βλαβερές» συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ και υιοθετώντας τη  υγιεινή μεσογειακή  διατροφή και τη  τακτική ήπιας-μέτριας έντασης σωματική άσκηση.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα