Είναι πολύ γνωστή και διαδεδομένη  η άποψη ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)   είναι η κακή χοληστερόλη  γιατί συμβάλει στη δημιουργία και την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας και τα επίπεδά της έχουν μια πλήρως τεκμηριωμένη σχέση  με την εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.  Στη περίπτωση της LDL χοληστερόλης ισχύει το αξίωμα ‘’όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα’’ με το κατώτερο όριο ασφαλείας να είναι στο  επίπεδο των 40mg/dl.

Αντίθετα, η καλή χοληστερόλη, η HDL απομακρύνει την περίσσια χοληστερόλης από τις αρτηρίες επαναφέροντάς την στο συκώτι όπου και αποβάλλεται μέσω της χολής, προστατεύοντας έτσι τόσο την καρδιά όσο και τα αγγεία.

Μέχρι προσφάτως, επικρατούσε η άποψη ότι όσο υψηλότερη ήταν η HDL χοληστερόλη, τόσο το καλύτερο για την αποφυγή καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και περιφερικής αγγειοπάθειας. Ωστόσω, έρευνες των τελευταίων ετών  υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο:  τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης όχι μόνο δεν είναι ευεργετικά, αλλά ενέχουν και σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά και την ζωή γενικότερα. Μία πρόσφατη μελέτη εξέτασε την συσχέτιση υψηλής HDL χοληστερόλης και καρδιαγγειακού κινδύνου και θανάτου  σε ασθενείς  με ιστορικό  στεφανιαίας νόσου. Οι ειδικοί κατέληξαν ότι όσοι είχαν τιμή HDL 80 mg/dL ή μεγαλύτερη είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους είχαν HDL μεταξύ 40 και 60 mg/dL. O κίνδυνος δεν διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών  και μάλιστα κινδύνευαν  περισσότερο οι έχοντες ηλικία μικρότερη των 65 ετών.

Συνεπώς, τόσο οι υπερβολικά υψηλές όσο και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές HDL χοληστερόλης ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για ανάπτυξη  και εξέλιξη αθηροσκληρωτικής νόσου.  Είναι σαφές  ότι οι ασθενείς  δεν πρέπει ούτε να  επαναπαύονται  με τις υψηλές τιμές της HDL ούτε να  τρομοκρατούνται με τις χαμηλές της   αλλά σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό τους να στοχεύουν  τιμές για τους άνδρες να είναι μεγαλύτερες του >40 mg/dL και για τις γυναίκες μεγαλύτερες του >45 mg/dL αλλά να μη υπερβαίνουν το όριο των 80-90 mg/dL, αν και αυτό το ανώτερο όριο είναι ακόμη αυθαίρετα καθορισμένο. Δεδομένης της μη διαθέσιμης στη παρούσα φάση φαρμακευτικής αγωγής για την καλή χοληστερόλη, η διακοπή του καπνίσματος , η φυσική άσκηση και η χαμηλή  LDL χοληστερόλη ( για την επίτευξη της οποίας έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα)  αποτελούν βασικά και αποτελεσματικά όπλα για  υγιείς αρτηρίες απαλλαγμένες από την αθηροσκλήρωση.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα