Η υψηλή αρτηριακή πίεση από την οποία πάσχει ο παίκτης του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς βλάπτει τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους, προκαλώντας τελικά τη στένωσή τους.

«Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της αθηρωματικής διεργασίας», εξηγεί ο λέκτωρ Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης.

«Βλάπτει το ενδοθήλιο των αρτηριών με τους ακόλουθους τρεις τρόπους:

1) Με άμεσο αιμοδυναμικό τρόπο, ερεθίζοντάς το και προκαλώντας του ζημιά.

2) Ενεργοποιώντας το νευροορμονικό σύστημα ρενίνηςαγγειοτασίνης, που συντελεί και αυτό στην αθηρωμάτωση.

3) Ενεργοποιώντας λόγω του στρες που συνυπάρχει κατά κανόνα με την υπέρταση το συμπαθητικό σύστημα, το οποίο επιδρά δυσμενώς στους θρομβωτικούς μηχανισμούς».

Η διεργασία αυτή διαρκεί χρόνια- πιθανώς και από την παιδική ηλικία- ιδίως εάν η πίεση δεν ρυθμίζεται σωστά με φάρμακα και υγιεινή ζωή. Το πρόβλημα εκδηλώνεται συντομότερα και εντονότερα εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

«Στις περιπτώσεις όπου η υπέρταση έχει προκαλέσει σημαντική βλάβη στα αγγεία, συνιστούμε ο ασθενής να σταματήσει την ανταγωνιστική άθληση, γιατί αυτή απαιτεί μεγάλη σωματική προσπάθεια, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης», επισημαίνει ο κ. Τσιούφης.

«Δεν απαγορεύεται, όμως, η απλή άθληση. Επιπλέον, εάν υπάρχει πρόβλημα μόνο στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση για τον κ. Κοβάσεβιτς, και δεν υπάρχουν και άλλες στενώσεις, μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει και στην ανταγωνιστική άθληση ύστερα από τρεις έως έξι μήνες και εφ΄ όσον εξετασθεί λεπτομερώς».

Δημοσιεύεται στα ΝΕΑ: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=165&articleID=5449&la=1

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα