Θεραπεία της υπέρτασης µε µία µικρή επέµβαση στο νεφρό πέτυχαν αµερικανοί επιστήµονες και σε µερικούς µήνες αναµένεται να αρχίσουν και στη χώρα µας τέτοιου είδους επεµβάσεις. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, «ήδη υπάρχει µία λίστα 50 ασθενώνπου κρίθηκαν κατάλληλοι για την επέµβαση, καθώς έχουν αρρύθµιστη υπέρταση και πρόκειταινα µπουν στο χειρουργείο για να θεραπευτούν. Το µόνο που περιµένουµε είναι η έγκριση από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων».

Οι επεµβάσεις θα γίνουν στο Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Αθηνών, στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης, που αναλαµβάνει το «έργο», έχει ήδη κάνει εκπαίδευση στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. «Η επέµβαση έχει ήδη γίνει σε ασθενείς σε άλλες χώρες και εδώ και έναν χρόνο η πίεση των χειρουργηµένων είναι ρυθµισµένη χωρίς φάρµακα. Επιπλέον, ιδιαίτερα σηµαντικό είναι ότιδεν παρουσιάστηκαν ανεπιθύµητες ενέργειες», εξηγεί ο κ. Τσιούφης.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ από όλο τον κόσµο πρόκειται να συναντηθούν καινα παρουσιάσουν αναλυτικά τις επιστηµονικές εξελίξεις στην καρδιολογία, στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που οργανώνει το Ελληνικό Ιδρυµα Καρδιολογίας στην Αθήνα, στις 28 Απριλίου. Στο ίδιο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των φαρµάκων για τη χοληστερόλη, καθώς έχουν βρεθεί νέα φάρµακα που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη µε φυσικό αποτέλεσµα να µειώνεται η κακή, ενώ τα παλιά αντιθροµβωτικά αντικαθίστανταιπλέον «µε αντιπηκτικά φάρµακα (άµεσος αναστολέας της θροµβίνης, αναστολέας του παράγοντα Χα της πήξης) που προλαµβάνουν τη µαρµαρυγή και το εγκεφαλικό», όπως τόνισε ο πρόεδρος της οµάδας εργασίας επιδηµιολογίας και πρόληψης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ∆ιευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, ∆ηµήτρης Ρίχτερ.

Οι ειδικοί θα αναφερθούν ακόµη στα νεώτερα στοιχεία που αφορούν τη στεφανιαία νόσο, τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιµετώπιση (φαρµακευτική ή επεµβατική) της νόσου.

Δημοσιεύεται στα ΝΕΑ: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=12009&la=1

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα