Μια γνωστή… άγνωστη ασθένεια είναι για τους Έλληνες η Κολπική Μαρμαρυγή: σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, μόλις το 1/3 των ασθενών γνωρίζουν για την πάθηση τους και λαμβάνουν αγωγή.
Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία καθώς η συγκεκριμένος νόσος αποτελεί απειλή για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού.
Το παραπάνω τόνισαν στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Ίδρυμα, με αφορμή την διοργάνωση του 15ου Διεθνούς Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και οι καρδιολόγοι κ.κ.Δημήτριος Ρίχτερ καιΓεώργιος Ανδρικόπουλος.
Ειδικότερα και όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρικόπουλος στην χώρα μας εκτιμάται ότι 150.000 – 200.000 πολίτες πάσχουν από Κολπική Μαρμαρυγή. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, μόλις οι 60.000 λαμβάνουν αγωγή, εκ των οποίων μόνον οι μισοί την δόκιμη αγωγή!
Κι όλα αυτά, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στο «κόκκινο» του υγειονομικού διεθνούς χάρτη, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στις πιο γηρασμένες Ευρωπαϊκές χώρες και παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης στον γενικό πληθυσμό.
Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με την κολπική μαρμαρυγή να αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εκδήλωσης του εγκεφαλικού. Παράλληλα όμως, είναι και η κύρια αιτία καρδιαγγειακής νοσηρότητας και ευθύνεται για σημαντικό μέρος των δαπανών υγείας στον Δυτικό κόσμό.
Ελπιδοφόρες εξελίξεις
Οι νέες εξελίξεις στον χώρο της καρδιολογίας θα συζητηθούν στο 15ο Διεθνές Συμπόσιο, μεταξύ των οποίων και μια πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης: η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης των νεφρών
«Η ανθεκτική υπέρταση η οποία ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη 3 ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό, αφορά περίπου στο 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών», υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Στεφανάδης, διευκρινίζοντας ότικεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Έτσι αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με την διαδερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.
Μάλιστα, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Ελληνικό χώρο, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, επιτυχής κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε επιλεγμένους ασθενείς της Μονάδας Υπέρτασης.
Στο μεταξύ, στο…μικροσκόπιο (και) των ελλήνων επιστημόνων βρίσκεται και η ουσία ντοπαμίνη, η οποία παράγεται στους νεφρούς, ρυθμίζει τη νεφρική λειτουργία, την αρτηριακή πίεση καθώς και την συνολική επιβίωση.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του έγκυρου περιοδικού Journal of Clinical Investigation, σε όσα πειραματόζωα είχε αφαιρεθεί γενετικά το σύστημα ενδογενούς παραγωγής ντοπαμίνης στους νεφρούς εμφάνισαν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ενώ έζησαν κατά 50% λιγότερο από το φυσιολογικό.
Σε αυτά τα πλαίσια μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Αμερικανικό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Ορλάντο (ΗΠΑ) έδειξε ότι η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού συνοδεύεται από καλύτερη αντίδραση της μικροκυκλοφορίας των νεφρών στην ντοπαμίνη.
Η κρίση έχει και…θετικά
Η στροφή σε μία πιο υγιεινή διατροφή, όπως είναι για παράδειγμα τα όσπρια, είναι μία θετική εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Επιπλέον και όπως ο ίδιος τόνισε η διακοπή του καπνίσματος – απόφαση που παίρνουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εξ’ αιτίας και των οικονομικών δυσκολιών – αλλά και η έστω κατ’ ανάγκη φυσική άσκηση ( με την εγκατάλειψη του αυτοκινήτου λόγω κόστους), αποτελούν δύο επιπλέον συνήθειες που μπορεί να χαρίσουν χρόνια ζωής.
Ωστόσο, ο κ. Στεφανάδης υπογράμμισε ότι το στρες παραμένει μόνιμο «αγκάθι» για την καθημερινότητα των Ελλήνων.
Από την πλευρά του ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ πρόσθεσε ότι στην χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο σε ό,τι αφορά την υγιεινή διατροφή: «τα λαχανικά και τα φρούτα κοστίζουν ακριβότερα από ό,τι το ‘γρήγορο’ φαγητό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσκολεύονται να τα έχουν στο καθημερινό τους τραπέζι. Αντίθετα, φορτώνουν τον οργανισμό τους με λίπη».
Δημοσιεύεται στα ΝΕΑ: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=13631&la=1
Σχετικά Άρθρα
22/08/2021