ΆρθραΣτήλη του Ασθενούς

24ωρη ρύθμιση της πίεσης με νέο φάρμακο

By 20 Μαρτίου 2015 13 Οκτωβρίου, 2015 No Comments

Ένα νέο φάρμακο για την υπέρταση έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων σε περίπου έναν μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη, νεώτερη αντιυπερτασική αγωγή που κυκλοφορεί έπειτα από δέκα χρόνια και σύμφωνα με τους ειδικούς υπόσχεται εξαιρετική ρύθμιση της πίεσης για 24 ώρες και μείωση των πιθανοτήτων αιφνίδιου εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, αλλά και μειωμένη πρόκληση βλαβών που προκαλεί στα ζωτικά όργανα του σώματος η χρόνια υψηλή πίεση που δεν ρυθμίζεται.

«Το νέο φάρμακο, η αλισκιρένη, ανήκει στην κατηγορία “άμεσος αναστολέας της ρινίνης” και είναι πολλά υποσχόμενη ουσία, διότι όχι απλώς ρυθμίζει πολύ καλά την πίεση, αλλά σταματάει και

Πήρε έγκριση

Εκτός από τη ρύθμιση της πίεσης, το φάρμακοπου πήρε έγκριση- μειώνει και τις πιθανότητες αιφνίδιου εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου τις βλάβες που προκαλεί η υπέρταση σε όργανα του σώματος», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, λέκτορας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιούφη, «τα πρώτα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το φάρμακο έχει τέσσερα σημαντικά συγκριτικά οφέλη σε σχέση με τις θεραπείες που υπάρχουν. Μειώνει την αρτηριακή πίεση το ίδιο αποτελεσματικά ή και καλύτερα σε 24ωρη βάση, συνδυάζεται θαυμάσια με αθροιστικό αντιυπερτασικό αποτέλεσμα με άλλες κατηγορίες φαρμάκων, λόγω του μηχανισμού του υπόσχεται μεγαλύτερη προστασία σε καρδιά, νεφρούς και αγγεία, και είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ασθενή διότι έχει ελά χιστες παρενέργειες».

Ένας στους 5 με υπέρταση

Υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει υπέρταση και ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει. Από αυτούς που το έχουν διαγνώσει, λιγότεροι από τους μισούς προσπαθούν να τη ρυθμίσουν. «Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη αυξάνονται, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για νέες θεραπείες που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να επιτύχουν τον θεραπευτικό στόχο», εξηγεί ο Αldo Μaggioni, καθηγητής στο Ιtalian Αssociation of Ηospital Cardiologists Research Center στη Φλωρεντία, που ηγείτο της κλινικής μελέτης.

Ο ίδιος εξηγεί πως «στην αποτελεσματική μείωση της πίεσης στον γενικό υπερτασικό πληθυσμό, τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η αλισκιρένη είναι αποτελεσματική και καλά ανεκτή σε παχύσαρκους ασθενείς, η θεραπεία των οποίων είναι δύσκολη, και σε ασθενείς που είναι νεφροπαθείς ή διαβητικοί».

Δημοσιεύεται στα ΝΕΑ: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=4&articleID=4532&la=1

Leave a Reply

error: